Pijet me sheqer rritin shanset për kancer

0
50

Konsumimi i pijeve me sheqer siç janë lëngjet e frutave, pijet e lëngshme, qumështi dhe madje edhe çaji dhe kafja e ëmbël mund të rrisin rrezikun e kancerit. Në fakt, do të ishte e mjaftueshme të pini dy kanaçe në javë (100 mililitra në ditë) për të zhvilluar një rritje prej 18 përqind të rrezikut.

Kjo u përcaktua nga një ekip francez kërkimor i koordinuar nga shkencëtarë nga Qendra e Kërkimeve Epidemiologjike dhe Statistikore e Cité Paris (CRESS), i cili bashkëpunoi me kolegët e Departamentit të Shëndetit Publik në Spitalin Avicenne dhe Agjencinë Franceze të Shëndetësisë publike.

Shkencëtarët, të koordinuar nga profesori Mathilde Touvier nga Universiteti i Parisit, arritën në konkluzionet e tyre pasi kryen një analizë statistikore mbi100 mijë njerëz, të gjithë ishin pjesë e grupit francez NutriNet-Santé (2009-2017).

Pjesëmarrësit u ndoqën për një periudhë mesatare ndjekjeje prej 5 vitesh, të gjithë ishin të moshës 18 vjeç e më shumë dhe mesatarja ishte 42 vjeç. Touvier dhe kolegët dorëzuan pyetësorë të ushqimit dhe analizuan të dhënat mjekësore për të zbuluar lidhjet me kancerin.

Rezultatet. Duke kaluar të gjitha të dhënat, doli se 2,193 raste me kancer u diagnostikuan në mesin e pjesëmarrësve (22 raste në mijëra subjekteve). Midis tyre 693 ishin tumore të gjirit; 291 tumore të prostatës dhe 166 kancere kolorektale, tre nga kanceret më të zakonshëm dhe vdekjeprurës.

Duke analizuar konsumin e pijeve me sheqer tregoi se ata që konsumonin më shumë (185 mililitra dhe më shumë në javë) kishin rrezik të zhvillonin kancer dukshëm më të lartë se ata që konsumonin më pak se 30 mililitra. Dy 500 mililitra në javë do të jenë të mjaftueshme që rreziku të rritet me gati 20 përqind.

Meqenëse lloji i studimit nuk nxjerr në pah marrëdhëniet shkak dhe pasojë midis konsumit të pijeve me sheqer dhe zhvillimit të kancerit, janë autorët e vetë studimit ata që nënvizojnë se nuk arrijnë në përfundime të nxituara. Rezultatet në fakt duhet të konfirmohen nga një hulumtim më i detajuar specifik.

Arsyeja pse pijet me sheqer mund të shkaktojnë kancer qëndron në majat e glicemisë që përcaktojnë në gjak, gjë që nga ana tjetër mund të shkaktojë procese kanceroze, por prapëseprapë është për t’u provuar.

Lidhja me mbipeshën nuk është e përjashtuar, e cila nga ana tjetër shoqërohet me një rrezik të shtuar të zhvillimit të paktën dhjetë llojeve të neoplazmave. Studimet e fundit kanë gjetur një lidhje midis konsumimit të pijeve me sheqer me goditje në tru, sulm në zemër dhe sëmundjeve të tjera kardiovaskulare, por edhe me sjelljen e dhunshme të fëmijëve.

Shkruaj nje koment