Refuzimet e kërkesave për azil/ Shqipëria lë pas Somalinë, qeveria “fle” përballë emigrimit masiv

0
172

Ndërsa Shqipëria po përballet me një rënie të nivelit të lindjeve, plakjes së popullsisë dhe emigrimit masiv, çështja e azilkërkimit në vendet e BE-së vazhdon të mbizotërojëm pasi mijëra aplikuan gjatë vitit 2021, 225 nga të cilët kanë marrë mbrojtje.

Euroactiv shkruan se vendi renditet i shtati në nivel global për numrin e vendimeve të refuzuara pas Rusisë (5,385), Turqisë (3,835), Nigerisë (2,635). , Somalia (2365), Iraku (2290) dhe Ukraina (2230).

Por në raport me madhësinë e popullsisë (pak nën 2.8 milionë), Shqipëria del në krye me 71 refuzime për 100,000. Kjo është dukshëm më e lartë edhe se Somalia, që renditet e dyra.

Në vitin 2001 janë dhënë 255 vendime pozitive për shtetasit shqiptarë, kryesisht në Itali. Mbretëria e Bashkuar dhe Franca u japin gjithashtu azil shqiptarëve, shpesh bazuar në pretendimet për trafikim, dhunë në familje, krim të organizuar dhe madje edhe persekutim politik.

Të dhënat e Agjencisë së Azilit të Bashkimit Evropian tregojnë gjithashtu se në vitin 2021, mbi 11 mijë shqiptarë aplikuan për azil në bllok. Ndonëse e lartë, është dukshëm më pak se rekordi i vitit 2015, i cili ishte 69,000 aplikime.

Ndërsa shifrat nuk po rriten, ato mbeten të larta, një shqetësim duke marrë parasysh dëshirën e Shqipërisë për t’u anëtarësuar në BE.

Shqipëria dallohet në rajon pasi Maqedonia e Veriut fqinje kishte vetëm 5000 aplikime, Serbia me 3200, Bosnja dhe Hercegovina me 2500, Kosova me 2300 dhe Mali i Zi me më pak se 500. Vendi mban gjithashtu rekordin për sa i përket aplikimeve, me 39 për 100.000. të popullsisë.

Ulja e kërkesave të pabazuara për azil u bë parakusht për hapjen e bisedimeve për anëtarësim në BE. Komisioni pohon se Shqipëria i ka ulur ato, gjë që është e vërtetë, por fakti mbetet se numri është ende i lartë. Për më tepër, elefanti në dhomë mbetet se qindrave u jepet azil çdo vit.

Ndërsa Frontex është i pranishëm në kufij dhe ka përpjekje për të parandaluar largimin e atyre që konsiderohen me rrezik të lartë për të paraqitur një aplikim të rremë, nuk ka iniciativa qeveritare për të korrigjuar arsyet që i bëjnë njerëzit të marrin masa të tilla drastike. Në mënyrë të ngjashme, nuk i kushtohet vëmendje problemeve që qëndrojnë pas rasteve të bazuara.

Përveç mijëra azilkërkuesve, në vitin 2021, rreth 41,000 njerëz emigruan nga Shqipëria, me popullsinë që bie nën shifrën 2.8 milionë. Kryesisht të rinjtë, kjo rezulton në një situatë ku ka mungesë të punëtorëve të kualifikuar në shumë sektorë, si dhe një deficit të rrezikshëm të taksave dhe kontributeve që kthehen në shtet.

Shkruaj nje koment