Reporterët Pa Kufij: Media në Shqipëri e kërcënuar nga politika, gazetarët kritikë ndaj qeverisë diskreditohen

0
60

Reporterët Pa Kufij kanë botuar Indeksin Botëror të Lirisë së Shtypit për vitin 2023, i cili vlerëson mjedisin për gazetarinë në 180 vende dhe territore. Sipas indeksit, situata e medias në 31 vende të botës është vlerësuar shumë serioze, e vështirë në 42, problematike në 55 dhe e kënaqshme në 52.

Mjedisi për gazetari, siç vlerëson indeksi, është “i keq” në 7 nga 10 vende dhe i kënaqshëm vetëm në 3 nga 10.

Norvegjia renditet e parapër të shtatën vit radhazi. Por, në mënyrë të pazakontë, një vend jo-nordik renditet i dyti, Irlanda (rritje me 4 vende në vendin e 2-të), përpara Danimarkës (1 vend poshtë në vendin e 3-të). Holanda (e 6-ta) është ngritur 22 vende, duke rikuperuar pozicionin që kishte në vitin 2021.

Ndryshime ka edhe në fund të Indeksit. Tre vendet e fundit janë të zëna vetëm nga vendet aziatike: Vietnami (i 178-ta), i cili pothuajse ka përfunduar gjuetinë e gazetarëve dhe komentuesve të pavarur; Kina (poshtë 4 në vendin e 179), burguesi më i madh në botë i gazetarëve dhe një nga eksportuesit më të mëdhenj të përmbajtjes propagandistike dhe Koreja e Veriut (180).

Media në Shqipëri e kërcënuar nga politika

Megjithësi ka shënuar rritje në pozicion, në Shqipëri, pavarësia editoriale kërcënohet nga rregullimi partiak. Gazetarët janë viktima të krimit të organizuar dhe, nganjëherë, të dhunës policore, të nxitur nga dështimi i qeverisë për t’i mbrojtur ata.

Shkruaj nje koment