Restorant, transport, strehim, sa bakshish duhet të jepni në çdo vend? Po në Shqipëri?

0
77

Në disa vende si SHBA, bakshishi është bërë pjesë integrale e Kultures së punës dhe shërbimit. Nëse jeni duke marrë një kafe, duke porositur ushqim apo duke vizituar një hotel, bakshishi bëhet pjesë e shpenzimeve tuaja.

Por ndër të tjera, bakshishi nuk inkurajohet dhe madje mund të kundërshtohet. Pra, si ta dini se me cilën kulturë po ndërveproni?

Në 162 vende, u studiuan tendencat e dhënies së bakshishit, duke pare fillimisht udhëzuesit e etikës së bakshishit të TripAdvisor për secilin vend, më pas duke iu referuar artikujve të tjerë përbakshish në ato vende.

Sa bakshish duhet të jepni në restorante?

Ndërsa kamarierët dhe banakierët në Shtetet e Bashkuara – I vetmi vend me bakshish të rekomanduar prej 20% – shpesh varen nga bakshishi për të plotësuar pagat, bakshishi në një restorant mund të konsiderohet një fyerjenë Japoni, Kinë ose Korenë e Jugut, ku punëdhënësit përfshijnë standard më të larta shërbimi si pjesë e pagave.

Kini parasysh gjithashtu se vlera maksimale e pritur mund të ndryshojë. Nëse jeni në një restorant në Kanada, Serbi ose Republikën Domenikane, bakshishi rreth 20% do të ishte në krye të games tipike të pritshme. Ndërkohë, 66 vende mirëpresin një bakshish prej 10%.

Edhe Shqipëria renditet ndër vendet me një tariftë bakshishi në restorante 10%.

Shkruaj nje koment