Rihapja e basteve online, Euractiv: Pikëpyetje mbi pastrimin e parave dhe mangësive ligjore

0
133

Përpjekjet e qeverisë shqiptare për të rifutur lojërat e fatit në internet janë përballur me rezistencë nga anëtarët e Partisë Socialiste në pushtet dhe Partisë Demokratike të opozitës.

Shqipëria ndaloi të gjitha format e lojërave të fatit në vitin 2019, me përjashtim të një numri të vogël kazinosh në tokë. Por në vitin 2022, qeveria njoftoi planet për legalizimin e basteve në internet përmes një kuadri të ri ligjor, shkruan Euractiv.

Projektligji u paraqit në Komisionin Parlamentar për Ekonominë dhe Financat nga zëvendësministrja e Financave Vasilika Vjero këtë javë, por nuk u prit mirë për shkak të frikës së pastrimit të parave dhe boshllëqeve ligjore.

Vjero tha se drafti u konsultua me grupet e interesit, palët e interesuara dhe federatat sportive dhe është e garantuar që paratë nga procesi i licencimit do të shkojnë për financimin e sektorit të sportit në vend. Por deputetët e tjerë nuk ishin aq të bindur.

Deputeti i Partisë Socialiste Erion Braçe tha se konsultimi i ligjit nuk ishte mjaft i gjerë dhe duhej të përfshinte edhe ata që vuanin nga lojërat e fatit. Ai tha se ka pasur edhe pyetje për kontrollin teknik të sektorit.

“Ky komision ka detyrimin të kërkojë llogari dhe të japë një zgjidhje që të mos çojë mbrapsht te banditët”, tha Braçe, duke parashikuar se “ky aktivitet do të kthehet edhe në një betejë mes atyre që janë të ligjshëm dhe atyre që janë të paligjshëm”.

Deputetja e opozitës Jorida Tabaku tha se ligji prek edhe pjesë të tjera legjislacioni dhe se kjo duhet të merret në konsideratë. Këto përfshijnë rregullat që rregullojnë lotarinë kombëtare, bankat dhe Autoritetin e Mbikëqyrjes Financiare.

Ajo ngriti gjithashtu çështjen e rreziqeve të pastrimit të parave dhe tha se ndalimi i mëparshëm nuk funksionoi, që do të thotë se ka hezitime për zbatimin e rregullave këtë herë.

“Fakti që pranohet se ky aktivitet ka vazhduar ilegalisht tregon se nuk ka kapacitete”, tha ajo.

Dy deputetë të tjerë të partisë në pushtet, Alban Xhelili dhe Pranvera Resulaj, kërkuan që qeveria të rishikojë draftin për të shqyrtuar shqetësimet mbi normat e taksave. Në veçanti, Xhelili vuri në pikëpyetje formulën e llogaritjes së të ardhurave për sektorin, duke vënë në dyshim vlerësimin prej 1 miliardë euro në vit.

Ai vuri në dukje se pjesa më e madhe e lojërave të fatit në Shqipëri bëhet me para në dorë dhe shpesh në mënyrë të paligjshme, prandaj, nuk ka gjasa të kalojë në internet.

“Duke marrë parasysh që bastet do të jenë online, pagesat pa para, identifikimi personal, regjistrimi i lojtarëve, a mendoni se ata që luajnë bixhoz 95% të vlerës do të vijnë të luajnë me ne në këtë ligjor?” ai pyeti.

Braçe i kërkoi gjithashtu qeverisë që të sillte në kuvend një listë të kompanive që u dhanë licencat e kazinove me bazë tokësore, si dhe të ardhurat e tyre dhe taksën që paguajnë.

“Në ligjin që kemi bërë, atë në fuqi, kemi thënë që kazinotë do të licencohen vetëm në hotele dhe resorte me 5 yje, e kështu me radhë. Do të ishte mirë të kishim një listë për transparencë”, tha ai.

Komisioni i Ekonomisë do të vazhdojë shqyrtimin e draftit përpara se ministritë përkatëse t’u përgjigjen pyetjeve të deputetëve.

Sipas rregullave të propozuara, do të lejohen vetëm lojërat e fatit në internet me operatorë të regjistruar dhe të licencuar, dhe ata do t’i nënshtrohen kërkesave të rrepta si pranimi i pagesave dixhitale, regjistrimi i lojtarëve dhe mbajtja e të dhënave të tyre personale për të paktën tre vjet.

Në nenin 26, thuhet se organizatori i basteve sportive ka “detyrimin të pararegjistrojë çdo lojtar që do të marrë pjesë në bastet sportive online, si dhe të marrë dhe ruajë të dhënat e tij të identitetit për të paktën tre vjet. Ruajtja e këtyre të dhënave do të bëhet sipas legjislacionit në fuqi për mbrojtjen e të dhënave personale”.

Për më tepër, depozitat monetare nuk do të bëhen drejtpërdrejt me operatorin, por në mënyrë dixhitale përmes një agjenti financiar të autorizuar. Sipas ligjit, agjentët përfshijnë bankat e nivelit të dytë, Postën Shqiptare dhe institucionet financiare të licencuara nga Banka e Shqipërisë, si Ëestern Union dhe Unionnet.

Operatorët gjithashtu duhet të jenë në gjendje të ofrojnë një garanci për fituesit e lojërave të fatit, duke mbajtur likuid ekuivalent me 1.5 milionë euro në një llogari bankare të caktuar. Kjo shumë nuk duhet të jetë kurrë më pak se 5% e të gjitha depozitave të bëra nga lojtarët në vitin e kaluar financiar dhe aksesi në llogari kontrollohet nga Ministria e Financave.

Përveç kësaj, një depozitë e dytë prej 450,000 € duhet të caktohet në një fond tjetër për detyrimet që kanë të bëjnë me autoritetet.

Ato duhet të jenë gjithashtu një shoqëri aksionare me seli në Shqipëri dhe të regjistruar në Qendrën Kombëtare të Biznesit. Asnjë aksionar nuk duhet të ketë dënime penale ose të jetë në një proces gjyqësor për vepra penale.

Para ndalimit, kishte më shumë se 4700 dyqane lojërash fati në të gjithë vendin, ndërsa sipas ligjit të ri, nuk ka kufi për numrin e licencave që mund të lëshohen apo llogarive që mund të hapen.

Shkruaj nje koment