Bukuria që më vret sa herë kthehem në Gjirokastrën time

0
60

Nga Vasil Muka

Vetem 4- 5 shitsa takon ne gjithe pazarin dhe ata te zhgenjyer nga koha.Vinin ne mbremje te rinj per te bere foto dhe iknin menjehere. Pse valle ne Korce cdo fund jave vershon Tirana? Valle vetem per petanikun me ca qepe e domate e dy pete te trasha. Jo. Gjirokastra ka shume me shume, rruga me lehte dhe me e sigurt.

Ne dy dite mund te vizitosh : Kalane e rruget qylyma prej guri, Kadarene e Cabejn, Obeliskun e Rrapin,Enverin e Cercizin, Bajon e Cajupin, Laboven e Kryqit e ate me nam te Zhapes, Antigonebe e Asim Zenelin, Kardhiqin me vaskat e baxhot e famshme, Libohoven e Adrianopojen,Sotiren e Cajupin. Te shetisesh rruges se Karvaneve e te Bajronit, Sokakut te te Marreve e Sheshin e Pasha Kaurit. Mund te shijosh: Pasha qoftete e shqeton, buranine e comlekun, birjanin e qumeshtorinlakrorin me mish dasi e qingjat e pjekur ne hell, qifqite e qoftete si te Ciles, kabunine e qahite, Djathrat, gjalpin ,urlen e kacupit, kosin e delmur, e urlen.

Mund te embelsohesh me mjaltin e Zagories, me sulltjacin e xupat e famshme te turizmit, me dhiplet e glikote me nam. Te freskohesh me ujin e muslluqeve e te Shtate kronjreve.Te degjosh historite e Kako Pinos e te Veip Qorrit, te lexosh Kronike ne Gur e studimet e Cabejt. Te degjosh ne odane e madhe Iso polifonine , pasuri e Uneskos duke shijuar kafene e gurit, ulur ne mindere shtruar me velenxa plot floshe e dritare plot kortinaqa. Po mundet te behetqe te kete vizitore si ne vere nese pusht-tetaret e de-putetet, politikanet e qeveritare qe Gjirokastra i ka pasur me shumice nder vite te vine vete, te sjellin miq e te njohur; te promovojne e te sjellin investime, koncerte e veprimtari kulturore artistike, sportive, mbremje gala e mise,filma e dokumentare. Shpresoj te ndodhe nje dite.

Shkruaj nje koment