Rusia do të përballet me pasoja të rënda nëse sulmon Ukrainën, paralajmëron Ursula von der Leyen

0
13

Rusia do të përballet me “pasoja të rënda” dhe “kosto masive” nëse ka ndonjë agresion ushtarak kundër Ukrainës, ka paralajmëruar shefja e BE-së Ursula von der Leyen në një intervistë për Euronews.

SHBA thotë se Rusia ka grumbulluar më shumë se 100,000 trupa pranë kufirit të Ukrainës dhe ka paralajmëruar se mund të nisë pushtimin.

Moska ka mohuar se dëshiron një luftë. Ai thotë se zgjerimi i NATO-s pranë kufijve të saj përbën një kërcënim për sigurinë kombëtare dhe kërkon një premtim se Ukraina, dikur pjesë e Bashkimit Sovjetik, nuk do t’i bashkohet kurrë aleancës ushtarake transatlantike.

“Ne kurrë nuk duhet të heqim dorë për të punuar në diplomaci,” tha von der Leyen. “Por ne e kemi shumë të qartë se – në rast se ka ndonjë agresion të mëtejshëm ushtarak të Rusisë kundër Ukrainës – kjo do të ketë pasoja të rënda dhe kosto masive për Rusinë.”

Ajo tha se BE-ja kishte përgatitur gjithashtu një paketë “të fuqishme” dhe “shumë gjithëpërfshirëse” sanksionesh për Moskën nëse ndodh skenari më i keq.

“Deri më tani [paketa] ka të bëjë me sektorin ekonomik dhe financiar,” tha von der Leyen, presidente e Komisionit Evropian.

“Do të kufizonte aksesin e Rusisë në tregjet financiare të Bashkimit Evropian dhe do të kufizonte aksesin e Rusisë në mallrat dhe teknologjinë thelbësore që i nevojiten dhe që nuk mund të furnizohen dhe zëvendësohen lehtësisht”, tha ajo.

Shkruaj nje koment