Shqipëria e varur nga importi, burimet natyrore po shfrytëzohen gjithnjë e më pak

0
94

Edhe për vitin 2021, Shqipëria ka qenë nën varësinë e importit dhe i ka shfrytëzuar gjithnjë e më pak produktet e tokës dhe të nëntokës.

Një analizë e Scan Intel tregon se varësia nga importi e totalit të këtyre produkteve (produkte bujqësore, produkte minerare, materiale ndërtimi, naftë) në vendin tonë është ngjitur pranë 22.2% në vitin 2021, nga 20.9% që ishte kjo normë në vitin 2020, apo 16.6% në vitin 2017.

Vrësinë më të madhe nga importet e regjistrojnë hidrokarburet me me 48.9% dhe mineralet metalike me 37.9%. krahu i kundërt kemi mineralet jo metalike, me 12.5% varësi nga importi, dhe që përfshijnë kryesisht materialet e ndërtimit.

Kjo varësi tregon se sa mbështetet ekonomia shqiptare në importe për të përmbushur nevojat e vendit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here