Shqiptarët,populli me më pak të ardhura në Europë

0
158

Shqiptarët rezultojnë populli me më pak të ardhura në Europë. Sipas të dhënave të Eurostat rezulton se Shqipëria është 30% poshtë mesatares së Bashkimit Europian për vitin 2018. Ndërkohë që përmirësimi nëse e krahasojmë me 2017 është shumë i vogël me vetëm 1%.
Po ashtu edhe për konsumin ne renditemi në vendin e fundit në Europë.
Ndërkohë vendet që kanë nivelin më të lartë të ardhurave për frymë e po ashtu edhe konsumin janë Mali i zi i ndjekur nga Serbia dhe Maqedonia.
Vendet e rajonit kanë një diferencë të theksuar të të ardhurave nëse krahasohet me vendet e Bashkimit Europian.
Ndërsa ecuria e nivelit të ardhurave dhe konsumit vijon të mbetet e modeste gjatë viteteve të fundit. Institucione ndërkombëtare financiare vlerësojnë se Shqipërisë por edhe vendeve të tjera në rajon mund t’u duhen mbi 80 vite për të arritur në nivelin e zhvillimit ekonomik të vendeve të Bashkimit Europian.
Shumë familje në Shqipëri vijojnë të jetojnë vetëm me të ardhurat që vijnë nga remitancat. Sipas të dhënave të Bankës së Shqipërisë gjatë periudhës korrik-shtator në vend kanë hyrë 185 mln euro remitanca.
Nëse e krahasojmë me një vit më parë ky nivel është rritur me rreth 8%. Shumë familje të veri të Shqipërisë jetojnë kryesisht vetëm me të ardhurat nga emigrantët.

Shkruaj nje koment