Shtrenjtohet kura anti-COVID dhe barnat antivirale, Basha propozon 4 masa urgjente

Kryetari i PD-së, Lulzim Basha, ka parashtruar për Qeverinë, katër masa urgjente që duhen ndërmarrë për të mos lejuar mungesën e medikamenteve në treg dhe koston e tyre të lartë të përkeqësojnë situatën e pandemisë në vend. Në takimin me Urdhrin e Farmacistëve, ku u mësua se dozat e Remsedevirit kushtojnë tani deri në 1200 euro, kryetari i opozitës tha:
Basha: E para, kosto e përballimit të kurës së plotë është shumë e lartë për njerëzit. Shumë e lartë për të gjtihë.
E dyta, kemi informalitet në protokollin e mjekimit. Pra, për të ndihmuar njerëzit po jepen ilaçe që nuk janë legalizuar dhe janë bërë pjesë e një protokolli informal.
E treta kemi një mungesë të theksuar në depo të medikamenteve antivirale. Këto janë tre problemet.
Zgjidhjet që ne kemi propozuar, që ne ndajmë dhe ndoshta kërkojmë de qëndrimin tuaj zyrtar, e para: Rimbursim i plotë i paketës anti-Covid për të sëmurët ambulatorë që trajtohen në shtëpi dhe është plotësisht e përballueshme.
E dyta, paketa të jetë tërësisht e legalizuar, pra të jepet paketa e importit ose të regjistrohet si barna të njohura në sistemin shqiptar këto barna antivirale që po futen në Shqipëri me çmim shumëfish, kontrabandë.
Farmacisti: Mua më thonë që po futen edhe më shtrenjtë, 250 euro…
Basha: E treta, pasi të jetë komunikuar kjo, që këto barna do të rimbursohen dhe do të legalizohen nga shteti, t’u kërkohet importuesve të krijohet stoku urgjent sepse më thonë se edhe magazinat e farmacive po boshatisen nga barnat antivirale.
E katërta, çështja e vaksinave. Është humbur shumë kohë por prapë jemi në kohë për një vaksinim masiv të popullsisë të subvencionuar nga shteti. Këto janë aktor pikat kryesore që mund të deduktoj.

SHPËRNDAJE

Shkruaj nje koment