Shuplakat dhe ndëshkimet mund të shkaktojnë dëmtim të trurit te fëmijët

0
168

Ato janë të ndaluara në 53 vende të botës, e fundit që i ndaloi në vitin 2020 ishte Skocia. Dhe sot ka edhe një studim nga Universiteti Kanadez i Montrealit, për të treguar se prindërimi agresiv mund të ndikojë negativisht në zhvillimin e zonave të caktuara të trurit të fëmijëve.

” Sipas këtij hulumtimi, një fëmijë që jeton në një mjedis ku ka një qëndrim frike ose terrori pothuajse me siguri do të ndeshet me një anomali në zhvillimin e amigdalës dhe korteksit parafrontal – shpjegoi Dr. Elisa Marcheselli për Fanpage.it , psikologe.

Amigdala është ajo pjesë e trurit që luan një rol të madh në menaxhimin e ankthit. Nëse shumë i stresuar në grupmoshën nga 0 deri në 4 vjeç mund të shkaktojë probleme të tilla si sulme paniku dhe ankth në moshën madhore”.

Lobi paraballor ka një natyrë ekzekutive dhe kujdeset për reagimin e menaxhimit.”Është zona e dedikuar për organizatën e sjelljeve tona. Dhe nga studime të ndryshme është dëshmuar se tek fëmijët që kanë vuajtur qëndrime të ashpra dhe të dhunshme represive nga ana e prindërve, kjo zonë zhvillohet në mënyrë jonormale, duke shkaktuar vështirësi në menaxhimin e reaktivitetit dhe emocioneve edhe në moshë madhore ”.

Dënimet po apo jo?

Më shumë se një dënim, si vjedhja e një loje ose ndalimi i shikimit të televizorit, mund të jetë e dobishme të përdoren qëndrime të tjera. “Psikologjia na mëson se ajo që funksionon shumë më tepër është refuzimi emocional nga prindi .

Të refuzosh sjelljen e një fëmije duke e injoruar ose duke mos e përqafuar është më funksionale. Sigurisht, qëllimi nuk është kurrë keqdashës. Thjesht nëse fëmija sillet keq ai do të pësojë një qëndrim më të ftohtë.

Ky modalitet është më i dobishëm sesa “heqja çdo gjë” si një lojë video, për shembull, dhe veproni sikur asgjë të mos kishte ndodhur, sepse në këtë rast i mungon qëndrueshmëria dhe fëmija juaj mund të ngatërrohet nga kjo ambivalencë. ” Mjeti kryesor i edukimit, pra, është komunikimi”.

Këshilla e psikologut

Autoriteti, koherenca, dyprindërimi , janë disa nga karakteristikat që sipas psikologut duhet të përvetësojnë në edukimin e fëmijëve të tyre. E rëndësishme është që të jemi gjithmonë të kujdesshëm që të mos krijojmë trauma dhe të mos e tejkalojmë një një shpulakë ose një pëllëmbë nga ana e nënës apo babait nuk janë faktorë traumatike për një fëmijë , në të kundërtën ata mund të kenë një vlerë të rëndësishme simbolike “.

Edukimi funksional do të thotë t’u sigurosh fëmijëve para së gjithash dashuri dhe ndjeshmëri dhe më pas të sillen në mënyrë koherente ku komunikimi verbal pasohet nga një qëndrim adekuat joverbal, ku prindërit tregojnë kompaktësi në llojin e edukimit dhe përgjigjeve që duhet t’u jepen fëmijëve të tyre.

Shkruaj nje koment