“Shuplakë në fytyrë”, liderët e BE i kërkojnë Polonisë të respektojë parësinë e ligjit të bllokut

0
236

Udhëheqësit e BE-së i kanë kërkuar Polonisë të respektojë të njëjtat rregulla dhe parime ligjore si çdo anëtar tjetër i Bashkimit Evropian.

Qortimet publike, të bëra përpara një samiti evropian në Bruksel, pasojnë një vendim të jashtëzakonshëm nga Gjykata Kushtetuese polake në fillim të këtij muaji, që sfidoi haptazi parësinë e ligjit të BE-së, një nga parimet bazë dhe prej kohësh të bllokut.

“Unë besoj se Polonia ka shkuar shumë larg. Vendimi gjyqësor polak është shumë i gjerë dhe nuk krahasohet në asnjë formë apo formë me asnjë vendim të mëparshëm të gjykatave kombëtare, qoftë në gjerësi apo përmbajtje”, tha kryeministri irlandez Micheál Martin para takimit, raportojnë mediat e huaja.

Ai shtoi se vendimi ishte një “shuplakë në fytyrë” për ato shtete anëtare që janë kontribues neto të buxhetit shumë-milionësh të bllokut. Të gjitha vendet e BE-së kontribuojnë në buxhet, por, për të rishpërndarë pasurinë, disa japin më shumë se çfarë marrin, ndërsa të tjerët marrin më shumë se çfarë japin.

Polonia është përfituesi më i madh i fondeve të BE -së, pasi ka marrë më shumë se 18 miliardë euro në vitin 2020. Martin tha gjithashtu se populli irlandez pret që vendet e tjera të BE-së t’u përmbahen rregullave të përbashkëta të bllokut, të cilat “ne të gjithë jemi nënshkruar”.

Fjalët e tij u bënë jehonë nga liderët e Beneluksit (Belgjika, Holanda dhe Luksemburgu), të cilët të gjithë vijnë nga partitë liberale dhe shpesh janë më të zëshmit kundër rasteve të prapambetjes demokratike.

Shkruaj nje koment