Sot me sytë nga qielli, koha për të parë Hënën e plotë të gjuetarit

Sot 20 tetor ne do të jemi në gjendje të vëzhgojmë në qiell një Hënë të Plotë spektakolare, të përcaktuar nga amerikanët vendas me emrin “Hëna e Plotë e Gjuetarit”. Është hëna e parë e plotë këtë vjeshtë.

Ka shumë teori rreth asaj se nga rrjedh pseudonimi, por më së shpeshti besohet se hëna e plotë e Tetorit shërbeu si një sinjal për gjuetarët për të filluar gjuetinë përpara sezonit të ardhshëm të dimrit.

Sipas këtyre teorive, për fermerët Hëna e plotë e shtatorit ishte një periudhë pozitive për punët e tyre dhe tani vjen radha e gjahtarëve. Besohet se si Hëna e Korrjes ashtu edhe Hëna e Gjuetarit u emëruan nga fermerët dhe gjahtarët për të dalluar dy periudhat.

Hëna udhëtare"; çfarë do të ndodh në qiell në 5 tetor?! - Kuriozitete

Hëna e plotë e Tetorit njihet si Hëna e Gjuetarit, por edhe si Travel Moon dhe Dying Grass Moon. Ajo quhet gjithashtu Sanguine ose Hëna e Gjakut për shkak të gjakut nga gjuetia ose ngjyrës së gjetheve të ndryshuara të vjeshtës.

Këtë vit Hëna e Gjuetarit do të bjerë të mërkurën, 20 Tetor. Në SHBA pritet të jetë më e dukshme në orën 10:57, ndërsa në Mbretërinë e Bashkuar do të arrijë ndriçimin maksimal në 15:56 dhe do të jetë i dukshëm gjatë gjithë natës, deri në mëngjesin e ditës tjetër.

SHPËRNDAJE

Shkruaj nje koment