Taksa për shampanjën përplas ashpër Macron me Trump

0
52

Franca është e gatshme ti drejtohet Organizatës Botërore të Tregtisë për të kundërshtuar kërcënimin e Presidentit amerikan Donald Trump për vendosjen e taksave për shampanjën dhe produkte të tjera franceze në kontekstin e polemikave të të dy vendeve për taksën e re dixhitale në Paris,. tha sot Ministri i Financave.
“Ne jemi të gatshëm ta referojmë çështjen në një institucion ndërkombëtar, veçanërisht në OBT, sepse taksa e korporatës kombëtare të teknologjisë dixhitale prek kompanitë amerikane në të njëjtën mënyrë si kompanitë e BE-së ose ato franceze ose kineze. Nuk është diskriminues, ”tha Ministri i Financave Bruno Lemmer për televizionin France 3.
Parisi ka kohë që është ankuar se kompanitë e teknologjisë dixhitale të SHBA.-së nuk po paguajnë mjaftueshëm taksë mbi të ardhurat e tyre në Francë.
Në korrik qeveria franceze vendosi të aplikojë taksën dixhitale për kompanitë e mëdha të teknologjisë. Shkalla u caktua në 3% të të ardhurave nga shërbimet dixhitale në Francë, kur kompania mblodhi mbi 25 milion € në vend dhe mbi 750 milion € në të gjithë botën.
Masa pritet të jetë retroaktive që nga fillimi i vitit 2019.
Uashingtoni po kërcënon të hakmerret me taksa shtesë mbi importet e shampanjës franceze, djathit dhe çanta luksoze, por Franca dhe BE thonë që ata janë të gatshëm të kundërpërgjigjen nëse Trump kërcënon.
Lemmer tha se Franca është e gatshme të diskutojë taksën dixhitale globale me SHBA në OECD, por një taksë e tillë mund të mos jetë fakultative për kompanitë e Internetit.
“Nëse ka marrëveshje në OECD, edhe më mirë, atëherë do të kemi një taksë globale dixhitale në fund. Nëse nuk ka marrëveshje të OECD, ne do të fillojmë bisedimet në nivelin e BE-së, “shtoi Lemmer.
Sipas tij, Komisioneri i ri Evropian për Ekonominë, Paulo Gentiloni, ka propozuar tashmë rifillimin e bisedimeve të tilla.
Franca shkoi përpara me taksën dixhitale pas dështimit të vendeve të BE-së në Komisionin e mëparshëm për të rënë dakord për një taksë që do të zbatohej për të gjithë bllokun pas reagimeve nga Irlanda, Danimarka, Suedia dhe Finlanda.
Komisioni i ri Evropian mori detyrën më 1 dhjetor.

Shkruaj nje koment