Tigri i bardhë me sindromën Down

0
603

Tigri i bardhë është një variant i rrallë pigmentimi i tigrit Bengal. Ngjyra e bardhë është për shkak të mungesës së pigmentit “pheomelanin” që natyrisht prodhon ngjyrën portokalli të një tigri. Nga ana tjetër, meqenëse eumelanina prodhohet akoma, tigrat e bardhë nuk konsiderohen albinë.

Këtu janë disa fakte interesante rreth tigrave të bardha:

Bukuri mahnitëse e bardhë

Tigrat e bardhë përfituan aq shumë popullaritet, sa shumë njerëz u interesuan për ngjyrën e bardhë të ftohtë dhe sytë blu safir të këtyre tigrave. Mbarështuesit dhe ekspozuesit janë të gjithë të mahnitur me këto bukuri të bardha.

Close-up picture of a Siberian Tiger on a cold Winter day

Tigrat e bardhë për fitim

Mjerisht, tigrat e bardhë po edukohen artificialisht për të fituar para. Sipas raporteve, mbarështuesit mund të fitojnë deri në 60,000 dollarë për një mashkull të bardhë tigër. Mbarështimi i papenguar çon në gjithnjë e më shumë tigra të edukuar, me probleme fizike dhe mendore.

Çrregullimi i diversitetit gjenetik të tigrave të bardhë

Sigurisht, mbarështimi artificial i tigrave të bardhë ka rezultate shqetësues pasi skemat e përdorura kanë një ndikim të madh në shumëllojshmërinë gjenetike të këtyre kafshëve. Edhe pse, ne e njohim faktin se këto përpjekje synojnë të ofrojnë një popullsi të qëndrueshme të kafshëve të rrezikuara, duket se efektet negative i tejkalojnë ato pozitive.

Deformime të shumëfishta të tigrave të bardhë

Kenny, tigri i parë i bardhë me sindromën Down ka mahnitur zemrat e kaq shumë njerëzve në të gjithë globin. Ai ishte një tigër i bardhë i bardhë, që ishte brezi selektiv, ndërsa ishte në robëri në Shtetet e Bashkuara. Prindërit e tij ishin një vëlla dhe një motër që ishin të dy bartës të gjenit të bardhë recesiv. Është e qartë, Kenny, ka fituar gjenet recesive të nënës dhe babait të tij. Kjo mund të jetë arsyeja kryesore pse ai ka lindur me anomali të shumëfishta. Kenny jetoi jetën e tij me deformime, vonesë mendore dhe kufizime të mëdha fizike.

Kenny u përshkrua si shumë miqësor dhe joagresiv. Miqësia e tij dhe pamja e çuditshme tërhoqën shumë vizitorë që ranë në dashuri me të. Ai ndau një qeli me vëllanë e tij, Willy. Kenny vdiq në moshën 10 vjeçare në 2008 në Refuge Wildlife në Eureka Springs Arkansas.

Është e qartë, Kenny ishte një viktimë e industrisë së mbarështimit. Pavarësisht nga fati i Kenny dhe vdekjet e përsëritura të këlyshëve të bardhë të tigrave, mbarështuesit vazhdojnë të prodhojnë tigrat e bardhë.

Aktualisht, mbrojtësit e kafshëve janë duke mbrojtur mirëqenien e tigrave të bardha. Ata po edukojnë publikun për efektet negative të mbarështimit të tigrave të bardhë dhe tregimet e tmerrshme të trishtuara përreth mbarështimit artificial.

Gjithmonë mbani mend historinë e Kenny, sa herë që shihni një tigër të bardhë, mbani në mend vuajtjet e tyre, deformimet dhe problemet shëndetësore.

Përshtatur nga Jugunews, të drejtat të rezervuara. 

Shkruaj nje koment