Toka po i drejtohet “pikës globale të moskthimit” nëse kriza klimatike vazhdon në këtë rrugë

0
60

Toka po i drejtohet “pikës globale të moskthimit” nëse kriza klimatike vazhdon në këtë rrugë, kanë paralajmëruar një grup shkencëtarësh të cilët i kanë bërë thirrje shteteve që të ndërmarrin masa për të shmangur atë që e kanë quajtur “një kërcënim ekzistencial ndaj qytetërimit”.

Grupi i shkencëtarëve, të cilët publikuan një koment të gjatë në revistën “Nature” thotë se ka dëshmi të forta që tregojnë se ndryshimet e pariparueshme në sistemin ambiental të Tokës janë duke ndodhur dhe tani jemi në “një gjendje urgjence planetare”.

“Pika globale e kthesës” është pragu pas të cilit sistemet e planetit kalojnë përtej pikës së moskthimit, si humbja e pyllit tropikal të Amazonës, përshpejtimi i shkrirjes së shtresave të akujve, thonë autorët e artikullit.

Një kolaps i tillë mund të sjellë krijimin e kushteve të tejskajshme të cilat mund t’i bëjnë të pajetueshme disa zona në Tokë. “Ne kemi prova që koha e ndërhyrjes për të parandaluar pikën e kthesës mund të ketë përfunduar, ndërsa na kanë mbetur edhe vetëm 30 vite për të arritur synimin e zerimit të emetimeve të gazrave ndotës”, thonë autorët.

Skuadra e shkencëtarëve, e drejtuar nga Timothy Lenton, profesor i ndryshimeve klimatike dhe shkencës së sistemit të Tokës në Universitetin e Eksterit në jug të Anglisë, thotë se ka identifikuar 9 zona ku pika e kthesës ka nisur tashmë.

Shkatërrimi i Amazonës, pakësimi i detit të ngrirë në Arktik, shkatërrimi masiv i barrierave koralore, shkrirja e akujve në Groenlandë dhe Antarktidë, shkrirja e akujve të përhershëm, destabilizimi i pyjeve borealë dhe ngadalësimi i qarkullimit të oqeaneve janë disa prej të dhënave që tregojnë se mund të kemi arritur në pikën e moskthimit.

Skuadra e kërkuesve pretendon se këto ngjarje ndërlidhen dhe ndryshimi i njërës do të ketë pasoja në tjetrën, duke sjellë edhe përshkallëzimin e krizave.

Ideja e pikës së moskthimit sa i përket ndryshimeve klimatike nuk është e re. Koncepti është futur që prej 20 vitesh nga një panel ndërqeveritar i Organizatës së Kombeve të Bashkuara.

Në atë kohë, grupi i punës deklaroi se pika e moskthimit do të arrihej kur temperaturat në Tokë të rriteshin mbi 5 gradë Celsius në krahasim me periudhën paraindustriale, por studimet e dy viteve të fundit tregojnë se kjo mund të ndodhë edhe nëse temperaturat rriten vetëm me 1 ose 2 gradë Celsius. Dhe në fakt, temperaturat sot janë 1 gradë Celsius më të larta se sa në periudhën paraindustriale dhe vazhdojnë të rriten, me një parashikim që brenda vitit 2100 mund të rriten mbi 3,2 gradë Celsius.

Shkruaj nje koment