Vrasjet e gazetarëve në mbarë botën u rritën me 50 për qind në vitin 2022

0
96

Vrasjet e gazetarëve në mbarë botën u rritën me 50 për qind në vitin 2022 krahasuar me një vit më parë, të nxitura kryesisht nga sulmet në Ukrainë, Meksikë dhe Haiti.

Këto ishin gjetjet e një raport i ri nga Komiteti për Mbrojtjen e Gazetarëve (CPJ), raporton Associated Press.

Sipas raportit të lëshuar të martën nga mbikëqyrësi i medias me bazë në Nju Jork, të paktën 67 punonjës të mediave të lajmeve u vranë në mbarë botën në vitin 2022, numri më i lartë që nga viti 2018, me më shumë se gjysma (35) që ndodhin në Ukrainë, Meksikë dhe Haiti.

Gazetarët në të tre vendet thonë se rreziku i shtuar i ka detyruar ata të punojnë nën stres ekstrem.

Efekti është veçanërisht i dukshëm në Haiti, ku shtatë gazetarë u vranë në vitin 2022, një numër i madh për një vend të vogël ishull me rreth 12 milionë banorë.

Disa u vranë nga bandat e dhunshme të rrugës që në thelb kanë pushtuar kryeqytetin, Port-au-Prince, por të paktën dy u qëlluan nga policia.

Meksika pa 13 punonjës të lajmeve të vrarë, sipas komitetit. Grupe të tjera mediatike e kanë vendosur numrin në 15, që do ta bënte vitin 2022 vitin më vdekjeprurës në të paktën tre dekada për gazetarët meksikanë.

Në Ukrainën e goditur nga lufta, 15 punonjës të lajmeve u vranë vitin e kaluar.

Shkruaj nje koment