Zyrtarisht pranverë

0
328

Pranvera ka filluar më 20 mars 2018, një ditë më herët se ato që na kanë mësuar gjithmonë. Arsyeja është e lidhur me kalendarin gregorian, prandaj edhe nëse temperaturat jashtë shtëpisë duket se na tregojnë të kundërtën, pranvera ka ardhur zyrtarisht.

Çfarë është ekuinoksi pranveror

Termi ekuinoks nënkupton atë moment kur Dielli është pingul me ekuatorin e Tokës dhe kjo ndodh dy herë në vit: në pranverë dhe në vjeshtë. Përndryshe flasim për solstik për dimër dhe verë. Ekuinoksi është edhe momenti kur dita dhe nata janë të njëjta, sepse rrezet e diellit godasin boshtin e Tokës pingul.

“Ekuinoksi përcaktohet si çasti i kalimit të qendrës së Diellit në projektimin në qiell të ekuatorit tokësor. Nuk ka asnjë pikë fizike apo yll që identifikon pozitën e Diellit në atë kohë. Në praktikë kjo është vërejtur me efektet e ndriçimit të diellit mbi tokë “, thotë Sandro Bardelli, astronom në Astrofizikë dhe hapësirën e ​​shkencës së INAF në Bolonjë që shton” Pasi ajo ishte detyra e astronomëve-priftërinj, ku me zgjimin e natyrës, në shumë kultura ekuinoksi pranveror përfaqësonte fillimin e vitit”.

Ekuinoksi pranveror është në 20 mars dhe jo 21

Qëkur kemi qenë të vegjël jemi jemi mësuar me të menduarit e 21 marsit, si ditën e parë të pranverës, në fakt, viti 2007 ishte viti i fundit që kjo datë shënoi fillimin e verës, pasi ajo është 20. Për 2018, koha e saktë për solsticin e pranverës është 5:15 pm (mbasdite).

Pse ky ndryshim i datës?

Data konvencionale u vendos me rastin e Këshillit të Nicës për të llogaritur Pashkët e Krishtera prej kalendarit Gregorian ratifikuar më 21 mars si fillim i pranverës. Megjithatë, duke pasur parasysh se revolucioni i tokës është kryer në 365 ditë, 5 orë, 48 minuta dhe 49 sekonda (kështu lindi nevoja për vitin e brishtë), kemi akumuluar me kalimin e kohës duke lëvizur ekuinoksin midis 19 dhe 20 marsit

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here